Follow by Email

Followers

TERIMA KASIH DARIPADA INS


Friday, November 25, 2011

Keahlian Tupperware PERCUMA.!!

0


Assalamualaikum dan Salam sejahtera kepada semua pembaca blog INS
Maaf da lama tak update blog ;)

Jom daftarkan ahli tupperware bersama INS secara PERCUMA.!!

Jom kita main kutu.. tak perlu keluar duit sekali gus...

Klik disini untuk keterangan lanjut

Friday, April 29, 2011

Botol susu bayi BPA diharamkan

1


opss....jangan salah paham dengan tajuk n3 ni yer...
bukan botol dibawah yang ada BPA...
Tapi botol inilah yang lebih selamat TANPA BPA...


klik gambar untuk keterangan lanjut ....

Monday, April 25, 2011

hari ibu

1



Kali ni aku nak berkongsi pasal Tarikh Hari Ibu yang akan tiba tak lama lagi...
Semoga dapat manfaat bersama :)

Mungkin korang dah tau bilakah hari ibu akan disambut pada tahun 2011 ini...
tapi bagi yang tak tahu... baca n3 ini yer....

bukan apa...senang u all nak kumpul duwet untuk belikan hadiah untuk ibu tersayang...

Kalo korang nak taw... tarikh hari ibu ni tak sama setiap tahun... dan ia juga berbeza bagi beberapa negara...

MALAYSIA akan menyambut Hari Ibu pada 8 Mei 2011  [Ahad]

Dibawah adalah keterangan tarikh hari ibu dan negara yang menyambutnya


Tarikh
Negara
Ahad minggu kedua dalam bulan Mei setiap tahun

8 Mei 2011
MALAYSIA, Anguilla, Aruba, Australia, Austria, Bahamas, Bangladesh, Barbados, Belgium, Belize, Bermuda, Bonaire, Brazil, Brunei, Bulgaria, Canada, Chile, China, Colombia, Croatia, Cuba, CuraƧao, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Ecuador, Estonia, Finland, Germany, Ghana, Greece, Grenada, Honduras, Hong Kong, Iceland, India, Italy, Jamaica, Japan, Latvia, Malta, Myanmar, The Netherlands, New Zealand, Pakistan, Peru, Philippines, Puerto Rico, Singapore, Slovakia, South Africa, St. Lucia, Saint Vincent and the Grenadines, Suriname, Switzerland, Taiwan, Trinidad and Tobago, Turkey, Ukraine, United States, Uruguay, Venezuela, Zimbabwe
Ahad pertama dalam bulan Mei setiap tahun

1 Mei 2011
Hungary, Lithuania, Portugal, Spain
Ahad terakhir dalam bulan Mei setiap tahun

24 Mei 2011
Algeria, Dominican Republic, France,Haiti, Mauritius, Morocco, Sweden, Tunisia.

22 Mac 2011
Ireland, Nigeria, United Kingdom
12 Ogos 2011
Thailand yang juga merupakan tarikh lahir Queen Sirikit
22 Disember 2011
Indonesia

Semoga dengan perkongsian ini korang boleh berjimat untuk membeli hadiah untuk ibu tersayang... Hargailah ibu anda sementara dia masih ada...

contoh hadiah yang kami tawarkan :)


Sempena hari ibu akan datang....
aku nak wish Happy Mother's Day to my lovely mom...
Mrs Mapuzar Binti Hasim
and
My Mother in Law
Mrs Siti Aminah Binti Dali


Tuesday, March 29, 2011

terkini dari INS

1


TERKINI  
dari INSCOLLECTION


jom klik link bawah
 

Sunday, March 20, 2011

Botol susu bayi polikarbonat bisphenol diharamkan

0

14/03/2011 3:08pm
PUTRAJAYA 14 Mac – Kerajaan memutuskan untuk mengharamkan penjualan botol susu bayi polikarbonat yang mengandungi “Bisphenol A” (BPA), berkuat kuasa 1 Mac 2012.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, perkara itu diputuskan oleh Jemaah Menteri pada 2 Mac lepas sebagai langkah berjaga-jaga kerana sehingga kini tiada bukti saintifik yang kukuh menunjukkan botol susu tersebut adalah selamat untuk digunakan oleh golongan berisiko tinggi terutamanya bayi dan kanak-kanak.

"Kementerian tidak akan berkompromi dalam keselamatan pengguna terutamanya bayi dan kanak-kanak. Polikarbonat adalah plastik yang digunakan dalam pembuatan botol susu bayi dan “bisphenol A” ialah bahan kimia industri yang ditambah dalam botol susu bayi polikarbonat untuk menjadikannya keras dan lutsinar,” katanya. 

Kerajaan memberi tempoh satu tahun untuk memastikan tindakan pengharaman itu dilaksanakan dengan lancar secara berperingkat, katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat pasca kabinet kementeriannya di sini hari ini.
"Pihak industri diberi tempoh masa satu tahun untuk membuat persediaan bagi keperluan pertukaran atau pembelian mesin dan penggunaan bahan mentah yang sesuai”.

Tindakan pengharaman itu diambil dengan mengambil kira BPA didapati boleh menyebabkan gangguan kepada sistem hormon sekaligus mengganggu sistem fungsi tubuh, katanya dan menurutnya bagaimanapun sehingga kini tiada sebarang penilaian dijalankan berhubung sistem hormon dalam tubuh bayi.
Tiong Lai berkata, pengharaman itu juga adalah selaras dengan tindakan beberapa negara yang telahpun mengharamkan penjualan susu botol tersebut antaranya Jerman, Perancis, Denmark, Kanada, Australia, New Zealand, Amerika Syarikat dan terbaru oleh Kesatuan Eropah.

Menurutnya, sehingga 2010 sebanyak 159 sampel botol susu bayi telah dianalisis dan didapati 85 peratus dikesan mengandungi bahan BPA dalam julat 0 hingga 0.7 mg/kg hasil migrasi daripada botol berkenaan.

Kajian Universiti Malaya juga menunjukkan kadar migrasi BPA meningkat sebanyak tujuh kali ganda pada suhu 80 celsius berbanding pada suhu bilik 25 celsius, katanya. - Bernama

BELILAH BOTOL BERJENAMA TUPPERWARE

 Jika berminat, boleh email kepada saya : neu_youn@yahoo.com untuk keterangan lanjut...
terima kasih...

Grab A Button